Airobot Logo
ESTLanguage Switcher Arrow Down

Mis on tahked osakesed ja kust tuleb peentolm?

Back arrow Tagasi

Tahked osakesed ja peentolm on õhusaasteained. Tahkete osakeste ja süsihappegaasi sisalduse järgi määratakse õhu kvaliteeti. Selles blogipostituses vastame peamistele nende kohta esitatavatele küsimustele.

Tahketeks osakesteks (inglise keeles particulate matter, lühend/mõõtühik PM) kutsutakse segu õhus hõljuvatest imepisikestest tahketest osakest ja vedelatest tilkadest. Liiga suur tahkete osakeste hulk õhus võib põhjustada terviseprobleeme.

Tahkete osakeste suurust mõõdetakse mikromeetrites. Ühte millimeetrisse mahub tuhat mikromeetrit. Inimsilm nii väikseid asju ei näe. Tahkeid osakesi tähistatakse nende suuruse järgi. Näiteks PM2.5 tähendab, et tahked osakesed õhus on suurusega kuni 2,5 mikromeetrit.

PM2.5 on 400 korda väiksem kui millimeeter. PM1 on 1000 korda väiksem kui millimeeter – suurtes kontsentratsioonides võivad nii väikesed tahked osakesed põhjustada terviseprobleeme.

 

Kust tulevad tahked osakesed ja peentolm?

Tahked osakesed ja peentolm tekivad igapäevase elutegevuse kõrvalsaadusena. Seda tekitavad näiteks tööstusettevõtted, ehitusplatsid ja sõidukid, aga ka taimede tolmlemised või metsatulekahjud.

Õues tekkinud tahked osakesed ja peentolm jõuavad meie kodudesse peamiselt tuulutamiseks avatud akende kaudu.

Samuti toodame tahkeid osakesi ka ise oma kodus. Toidu valmistamine, eriti praadimine, suitsetamine või isegi lõhnaküünalde põletamine suurendavad tahkete osakeste hulka siseruumide õhus.

Kuidas mõjub õhus hõljuv mikropudi meie tervisele?

Tahkete osakeste ja peentolmu mõju meie tervisele võib olla üsna märkimisväärne. Sisse hingates mööduvad tahked osakesed ja peentolm meie ninakarvadest ja limaskestast, mis peaksid olema meie organismi õhufiltrid ning liiguvad kurgu kaudu otse kopsude sügavustesse. Sinna nad ka jäävad.

Peentolm ei pruugi seejuures olla alati üksi. Selle osakesed seovad endaga erinevaid saasteaineid ja toksiine ning kannavad need samamoodi otse organismi.

Kui viibite pikemaajaliselt kõrge kontsentratsiooniga tahkete osakestega keskkonnas, siis võivad teil ilmneda erinevad terviseprobleemid nagu astma ja vähenenud kopsufunktsioon. Eriti tundlikud on lapsed, eakad ning need, kellel on juba olemasolevaid haigusi

Mida saab oma kodus teha osakeste ja peentolmu vastu?

Kõige parem lahendus peentolmu vastu on korralik ventilatsioonisüsteem. Hea ventilatsioonisüsteem on nagu kodu kopsud.

Kui koduse õhuvahetuse eest hoolitseb ventilatsiooniseade, pole vaja tuba alatasa avatud akendega tuulutada. Ventilatsiooniseade viib toast välja kodus tekkiva peentolmu ja peab sissetulevas õhus oleva peentolmu kenasti kinni.

Airoboti ventilatsiooniseadmed jälgivad ka tahkete osakeste kontsentratsiooni. Teil ei ole vaja osta sellele lisaks õhukvaliteedi monitori.

Tahkete osakeste ja peentolmu vastu võideldes ärge unustage ka elementaarseid asju. Puhastage kodu regulaarselt tolmuimejaga, millel on head filtrid. Pühkige pindu niiske lapiga, et mitte lihtsalt keerutada tolmu uuesti üles.

Kesklinnas või piirkonnas, kus toimub ehitustegevus, soovitame hoida aknad päevasel ajal kinni. Tuulutada tasuks siis kui on vihmane ilm või öö. Vihm surub tahked osakesed maadligi ning siis nad ei lendle nii palju.

Mis siis, kui sa ei saa paigaldada ventilatsiooniseadet?

Kuigi ventilatsioonisüsteem on parim lahendus peentolmu vastu võitlemiseks, pole kõik kodud ehitatud ventilatsioonisüsteemiga. Ja sellise süsteemi koju lisamine võib olla väga kallis ettevõtmine.

Kui teie kodus pole sisseehitatud ventilatsioonisüsteemi, siis soovitame muretseda endale PM-andurid ja õhupuhastid.

Erinevaid variante on internetis palju. Kirjutage otsingusse PM sensor ja HEPA Cleaner. Kindlasti jälgige, et õhupuhasti oleks HEPA filtritega. HEPA filtrid on disainitud püüdma 99,97% osakestest, mille läbimõõt on 0,3 mikronit (nagu PM2.5).

Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo