Airobot Logo
ESTLanguage Switcher Arrow Down

Õhuniiskus toas – kõik, mis sa pead teadma kodusest niiskusest.

Back arrow Tagasi

Õhuniiskus toas on nähtus, mille peale me tavaliselt ei mõtle. Seda esineb vähemal või rohkemal määral kõigis siseruumides.

Liiga niiske või liiga kuiv õhk mõjutavad meie enesetunnet ja tasapisi ka tervist. Samuti võib liigne või vähene õhuniiskus rikkuda kodutehnikat ja mööblit. Seega peab õhuniiskus toas olema õiges vahemikus.

Mis asi on niiskus?

 

Õhuniiskus on meie planeedi atmosfääri loomulik loodusnähtus. Lihtsustatult öeldes on õhuniiskus õhus oleva vee kogus.

Kujutage ette, et õhk on pesukäsn. Mõnikord märg, vahest niiske ja teinekord kuiv. Suhteline õhuniiskus tähendab seda, kui palju on “õhukäsnas” vett võrreldes sellega kui palju sinna vett mahub. Õhuniiskust väljendatakse alati protsentides.

Õhuniiskus toas sõltub väga palju üldistest ilmastikuoludest. Neist tingitud õhuniiskuse perioodilised kõikumised on ajutised ega kahjusta tervist pikemas plaanis.

Suviti kõigub õhuniiskuse tase toas rohkem, kuid püsib siiski normide piires. Talvisel kütteperioodil võib õhk toas muutuda aga liiga kuivaks. Soovituslikult võiks õhuniiskus toas olla stabiilselt vahemikus 40% kuni 60%.

õhuniiskus toas

Vaatame, kuidas avalduvad meie jaoks erinevad õhuniiskuse tasemed:

Kui õhuniiskus on vähem kui 30%

Siis on toas kuiv õhk, mis võib põhjustada naha kuivamist ja hingamisteede ärritust. Samuti võib see kahjustada puitmööblit ja muusikainstrumente, põhjustades nende kokkutõmbumist või suisa pragunemist.

Milline on hea niiskustase kodus

Kui õhuniiskus on 30% kuni 40%

Siis on õhuniiskus toas mugava vahemiku alumises otsas, kuid võib siiski paljudele inimestele sobida. Siiski püsib erinevate kuivusekahjustuste oht püsib.

Kui õhuniiskus on 40% kuni 60%

See on enamiku inimeste jaoks ideaalne õhuniiskuse vahemik. Sellist niiskustaset on mugav taluda, see vähendab hingamisteede infektsioonide ohtu ega soodusta hallituse ja tolmulestade vohamist. See on tervislik õhuniiskus.

Kui õhuniiskus on enam kui 60%  
Siis on õhuniiskus toas üle tervisliku õhuniiskuse taseme ülempiiri. See niiskustase võib soodustada hallituse ja tolmulestade vohamist ja kahjustada ka elektroonikaseadmeid ning mööblit. 

 

Kuidas tekib õhuniiskus toas?

 

Õhuniiskust tekitavad ja selle taseme määravad mitmed tegurid. Neist peamine on meie igapäevane elutegevus, näiteks duši all käimine, söögitegemine, pesu pesemine ja kuivatamine.

Keskmine neljaliikmeline pere toodab päevas kodus  kuni 10 liitri vett, millest saab õhuniiskus toas. Kui kodus pole korralikku ventilatsiooni, siis muutub selline veehulk õhus kiiresti probleemseks.

Ka on õhuniiskus toas seotud ilmaga. Vihmasel päeval on välisõhk tavaliselt niiskem. Õues olev õhuniiskus pääseb sisse näiteks avatud akende kaudu. Kuid liigne õhuniiskus võib imbuda tuppa näieks ka läbi kehva isolatsiooni.


Miks on õhuniiskus toas talviti madal?


Talvisel tubase ja välise õhuniiskuse üldisel langusel on mitmeid omavahel seotud põhjuseid. Esiteks on külm õhk soojast kuivem. Külmaga langeb õhu niiskusmahutavus märgatavalt.

Kui me tuulutame tuba, laseme selle eos kuiva õhu sisse. Õhuniiskus toas sellest ei suurene, pigem väheneb. Kuiv õhk jõuab tuppa ka ventilatsioonisüsteemi kaudu. Seejärel kütame selle kuiva õhu soojaks.

Nii ongi meil talviti toas kuiv õhk, mis paneb naha sügelema, silmad kipitama ning kuivatab nina ja kurku. See on külma välisõhu tuppa laskmise ja soojaks kütmise kombinatsiooni loomulik tagajärg.

Lahendus pole ka ei toa tuulutamata jätmine ega ventilatsiooni talveks sulgemine, sest nõnda tekib toaõhus liigniiskus, mis võib põhjustada veel suuremaid probleeme.

Kuidas mõjutab õhuniiskus meie tervist?

Kui õhuniiskus toas on madal, siis tunneme selle mõju üsna selgelt. Kuiv õhk muudab naha kuivaks ning ajab selle sügelema. Nahale võivad tekkida ka ketendavad laigud.

Ka kuivatab madal õhuniiskus toas limaskestade barjääre, muutes need haigustekitajate püüdmisel ja kõrvaldamisel vähem tõhusaks. Teisisõnu – kui õhuniiskus on liiga väikene, oleme haigustele vastuvõtlikumad.

Kuiv õhk hakkab mõjutama esmajärjekorras laste tervist, sest nemad on selle mõjude tagajärgedele kõige vastuvõtlikumad.

Kui õhuniiskus toas on liiga suur, soodustab see tolmulestade paljunemist ja hallituse teket. Hallitusega kaasnevad tihti allergilised reaktsioonid, astma ägenemine, hingamisteede infektsioonid ja muud erinevad ärritused. Ka mõjub hallituse keskel elamine halvasti meie immuunsussüsteemile.

Lisaks soodustab liigne õhuniiskus toas tolmulestade teket. Kuigi tolmulestad ise pole kahjulikud, võivad nende väljaheited olla paljude inimeste jaoks allergeenid ja põhjustada mitmesuguseid terviseprobleeme.

Niisiis on tervisliku õhuniiskuse taseme toas hoidmine oluline, sest meie hingamisteede ja silmade limaskestade barjäärid töötavad kõige paremini teatava õhuniiskuse hulgaga.

Ajakirjas “Aerosol Science and Technology” avaldatud ülevaade selgitab, kuidas keskkonnategurid, sealhulgas niiskus, võivad mõjutada hingamisteede kaudu meie tervist..

Kuidas saavutada mugav õhuniiskus toas?

 

Koduse õhu võib muuta tervislikult niiskeks mitmel moel. Et õhuniiskus toas oleks tervislik, on üheks parimaks mooduseks endale niiskustagastusega ventilatsiooniseadmete paigaldamine. Need suudavad lisada väljatõmmatavast õhust pärit niiskust sissepuhutavale kuivemale õhule.

Õhk liigub neis läbi spetsiaalsete niiskustagastite, mis on valmistatud antibakteriaalsest materjalidest ega too tuppa tagasi halbu lõhnu ega saastunud õhku. Niiskustagastusega ventilatsiooniseadmed tagastavad ka soojust. Seletasime nende niiskustagastuse tööpõhimõtte pikemalt lahti selles blogipostituses.

Paraku pole reeglina võimalik lisada hoonele uusi ventilatsiooniseadmeid. Ja kui kodus on juba uus ventilatsiooniseade, mis ei tagasta niiskust, siis selle asendamine võib tunduda ebamõistlikult kallis.

Sellisel juhul on mõistlik timmida õhumiiskus toas paika erinevate õhuniisutitega. Mudelite valik on väga suur ning valikut tehes tuleks silmas pidada kahte asja:

– esiteks tuleb valida seade, mis vastab kodu/toa suurusele;

– teiseks on tähtis vaadata, et niisutaja tööpõhimõtteks poleks ultraheliga niisutamine.

Mitmed uuringud on näidanud, et ultraheliniisutaja tekitab õhku tahkeid osakesid ehk peentolmu, sest lõhub vees olevaid mineraale, mis hakkavad koos veeauruga elamises tolmuna lendlema.

Vesi aurustub, kuid peentolm jääb. Peentolmul on tõsine mõju inimese tervisele, sest need imeväikesed osakesed suudavad tungida läbi ninakarvade otse teie kopsudesse ja vereringesse. Kui valida siiski ultraheliniisutaja, tuleks selles kasutada AINULT destilleeritud vett.

Meie hingamisteede ja silmade limaskestade barjäärid töötavad kõige paremini teatava õhuniiskuse hulgaga. Ajakirjas “Aerosol Science and Technology” avaldatud ülevaates arutati, kuidas keskkonnategurid, sealhulgas niiskus, võivad mõjutada hingamisteede toimivust.

Madal õhuniiskus kuivatab limaskestade barjääre, muutes need haigustekitajate püüdmisel ja kõrvaldamisel vähem tõhusaks. Teisisõnu me oleme haigustele vastuvõtlikumad kui õhuniiskus on liiga väikene.

Teisest küljest toob liiga suur niiskus siseruumides kaasa muud sorti probleeme. Kõrge õhuniiskus toas loob ideaalse keskkonna hallituse kasvuks, mis võib levida seintel, lagedel ja muudel pindadel.  See mitte ainult ei kahjusta meie kodu vaid ka meie tervist. Hallitusega kaasnevad tihti allergilised reaktsioonid, astma ägenemine, hingamisteede infektsioonid, erinevad ärritused. Samuti surub hallitus alla teie immuunsüsteemi, mille tõttu haigestute kergemini

Lisaks soodustab liigne niiskus ka tolmulestade teket. Kuigi tolmulestad ise ei ole kahjulikud, võivad nende väljaheited olla paljude inimeste jaoks allergeenid, mis põhjustavad mitmesuguseid terviseprobleeme.

Nutikas ventilatsioon aitab

 

Nagu näeme, on korralik ventilatsioon tervisliku niiskustaseme säilitamisel võtmetähtsusega. See tagab pideva õhuvoolu ning takistab liigse niiskuse kogunemist. Lisaks kannab niiskustagastusega ventilatsioon kodust muidu väljaviidavat niiskust tagasi sissepuhke õhku ja aitab hoida tervislikku niiskustaset.

Traditsioonilised ventilatsioonimeetodid, nagu akende avamine või väljatõmbeventilaatorite kasutamine, võivad mingil määral aidata, et õhuniiskus toas oleks stabiilselt tervislik, kuid talviti on neist vähe kasu.

Õhuniiskus toas


Airoboti nutikad ventilatsiooniseadmed seevastu aitavad kodus hoida tervisliku sisekliimat sõltumata ilmast ning aastaajast. Need seadmed on varustatud niiskus-, CO2-, peentolmu-, VOC- ja temperatuurianduritega ning nad reguleerivad õhuvoole automaatselt, tagades ideaalilähedase sisekliima.

Airoboti seadmed suudavad tuvastada kui õhuniiskuse tase ületab soovitud vahemiku ja suurendavad automaatselt ventileeritava õhu hulka, viies niiskustaseme tervisliku vahemikuni.

Kuivema õhuga kuudel aitab  niiskustaset hoida optimaalsena Airoboti niiskus- ja soojustagastusega ventilatsiooniseade, mis toob koos värske õhuga tuppa tagasi ka kodus tekkivat niiskust.

Kui mõnes kodus on loomulik niiskusekadu liiga suur, siis Airoboti ventilatsiooniseadmetele on võimalik lisana paigaldada ka tsentraalne õhuniisuti, mis tagab tervisliku õhuniiskuse kogu elamises.

Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo