Airobot Logo
ESTLanguage Switcher Arrow Down

7 asja mida silmas pidada kui valite enda koju ventilatsiooniseadet

Back arrow Tagasi

Ventilatsiooniseade kuulub iga kaasaegse kodu tehnikaparki. Kuna saadaval on sadu mudeleid kümnetelt tootjatelt, võib õige seadme valimine olla esmapilgul väga keeruline.

Seetõttu panime kirja seitse peamist punkti, mida pidada silmas ventilatsiooniseadme valikul. Niisiis – milline on parim ventilatsiooniseade ja kuidas seda leida?

1. Kas valida soojustagastusega ventilatsiooniseade või soojus- ja niiskustagastusega ventilatsiooniseade?


Täna ei tohi Eestis ehitada uusi elamispindu ilma soojustagastuseta ventilatsiooniseadmeta. Soojustagastusega ventilatsiooniseade tagastab soojust, mida tavaline ventilatsiooniseade viiks õhuvahetuse käigus lihtsalt kodust välja.

Soojustagastusega ventilatsiooniseade aitab hoida küttekulusid all, kuna ta ei puhu õuest tuppa soojendamist vajavat külma õhku. Kuid kas eelistada pelgalt soojustagastusega ventilatsiooniseadmele soojus- ja niiskustagastusega ventilatsiooniseadet?

Ventilatsiooniseade

2. Kui lihtne on ventilatsiooniseadme hooldus?


Parim ventilatsiooniseade oleks selline, mida pole tarvis hooldada. Ventilatsiooniseadmed jagunevad laias laastus kaheks: rootorsoojusvahetiga ja plaatsoojusvahetiga ventilatsiooniseadmed.

Nende põhimõtteline erinevus seisneb selles, et rootorsoojusvaheti on mehaaniline ehk liikuvate osadega. Paraku kulub kõik, mis töötab ja ventilatsiooniseadme hooldust pole võimalik vältida.

Plaatsoojusvaheti seevastu tagastab soojust antibakteriaalsete plastikplaatide abil ega kasuta liikuvaid osi, mis ajaga ära kuluvad. Seega on plaatsoojusvahetiga ventilatsiooniseadmete hooldamine on lihtsam.

Samuti ei puutu plaatsoojusvahetis kokku väljaminev ning sissetulev õhk. Plaatsoojusvahetit tuleks pesta korra kahe aasta jooksul. Selleks tuleb võtta soojusvaheti seadmest välja, loputada vee ja seebiga läbi, jätta kuivama ja panna tagasi. Lihtne, kas pole?

Ka peaks ventilatsiooniseadme filtrite vahetus olema lihtne ja kiire. See tähendab, et seda peaks saama teha tööriistu kasutamata ja seadet lahti lammutamata. Seega on kasutusmugavuse arvestuses parim ventilatsiooniseade plaatsoojusvahetiga ventilatsiooniseade.

3. Ventilatsiooniseade peaks olema energiasäästlik

Meie kliimas on samuti väga oluline see, kui energiasäästlik on ventilatsiooniseade. Energiasäästlikkuse üheks oluliseks nüansiks on soojustagastuse efektiivsus. See näitab, kui palju tagastab ventilatsiooniseade kodust välja tõmmatavat soojust. Parimatel ventilatsiooniseadmetel peaks tagastuse efektiivsus jääma 70% – 90% vahele.

Soojustagastuse efektiivsus on ajas pidevalt muutuv ja sõltub paljudest teguritest. Näiteks sise- ja välisõhu hetketemperatuurist ja õhuniiskuse tasemest.

Samuti tuleb vaadata ventilatsiooniseadmete tehnilises dokumentatsioonis sellist terminit nagu SPI (mitu vatti elektrienergiat kulub ühe m3 õhu puhumiseks ühes tunnis W/(m3/h). Mida väiksem see on, seda energiasäästlikumalt ventilatsiooniseade töötab.

Kindel on, et soojustagastusega ventilatsiooniseadmed aitavad oluliselt vähendada talviseid küttearveid.

4. Ventilatsiooniseade võiks jälgida CO2-e sisaldust õhus


Ventilatsiooniseade peab tagama toas värske õhu. Põhiline õhu kvaliteedi määraja on CO2-e tase õhus. Kui CO2-e tase tõuseb toas liiga kõrgele, siis hakkab inimestel ebamugav ning pikalt kõrge CO2 kontsentratsiooniga toas viibimine on tervisele kahjulik, sellest tekivad peapööritus ja keskendumishäired.

CO2-e kontsentratsioon on eriti oluline magamistoas, sest liigne CO2 pärsib une kvaliteeti ja muudki.

Moodne ventilatsiooniseade peaks tundma ära liiga kõrge CO2-e taseme ning käivitama siis intensiivsema õhuvahetusrežiimi, et tuua tuppa rohkem hapnikku. Või kui ventilatsiooniseadmel pole automaatset CO2-e taseme reguleerimise võimekust, siis võiks ta vähemalt anda märku, kui CO2-e sisaldus koduõhus tõuseb liiga kõrgele. Kuid üldiselt on selles arvestuses parim ventilatsiooniseade ikkagi selline, mis suudab CO2-e taset ise normis hoida.

Äpiga juhitav Ve

5. Ventilatsiooniseade võiks olla juhitav mobiilirakendusega


Parim ventilatsiooniseade võiks pidevalt anda infot koduse õhu kvaliteedi kohta, kus iganes te ei viibiks. Ning seadet peaks saama äpi vahendusel mugavalt juhtida.

Näiteks kui hakkate süüa tegema, siis tuleks ventilatsiooniseade lülitada ülerõhu režiimile (või avada aken) ning samamoodi peaks olema lihtne panna seadet tööle täisvõimsusel, kui soovite näiteks mingeid kahtlasi lõhnu kodust kiiresti eemaldada.

Täna on turul väga vähe ventilatsiooniseadmeid, mida on võimalik juhtida läbi mobiilirakenduse. Kui võimalik, tasuks eelistada just sellist. Parim ventilatsiooniseade on kodukasutaja jaoks mugavalt juhitav ventilatsiooniseade.


6. Ventilatsiooniseade võiks olla internetti ühendatav


Tarkvarauuendused on iga moodsa kodutehnika lahutamatu osa ja ventilatsiooniseade ei tohiks olla mingi erand. Sisuliselt on tegu arvutiga, mis ventileerib teie kodu õhku ja tagab hea sisekliima.

Internetiga ühendatud ventilatsiooniseadmetel on veel üks hea külg – need on kaughallatavad.
See tähendab, et kui teie seadmega on mingi probleem, siis saab tootja probleemi tuvastada kohale tulemata. Tihti saab probleemid lahendatud mõne klikiga ning kui ongi tarvis tehnik saata, siis ta ei tule viga tuvastama, vaid parandama.

7.  Ventilatsiooniseadme tehnilise toe olemasolu


Nagu eelnevalt mainitud, siis ventilatsiooniseade töötab 24/7 ning aeg-ajalt võib kõikide seadmete töös esineda tõrkeid. See on paratamatus.

Kui valite ventilatsiooniseadet, siis veenduge, et tootja- või paigaldajapoolne tehniline tugi on teie jaoks alati kättesaadav ning vajadusel on teil lihtne tellida ka varuosi, mille tarneaeg on pigem kiire.

Lisaks, Kui suur on seadme SFP (energiatrve)?

Autodega paralleele tuues võib öelda, et SFP (Special Fan Power) näitab mitu liitrit kütust kulub 100 kilomeetri läbimiseks.

Ventilatsiooniseadmete kontekstis tähendab “SFP” spetsiifilist ventilaatorite võimsust. See on mõõtühik, mida kasutatakse ventilatsioonisüsteemide ventilaatorite energiatõhususe hindamiseks.

Täpsemalt näitab SFP energiatarbimist (vattides), mis on vajalik teatava õhukoguse (mõõdetud kuupmeetrites sekundis, m³/s) liigutamiseks. Madalam SFP-väärtus tähendab, et ventilaatorisüsteem on energiatõhusam, sest sama õhukoguse liigutamiseks kulub vähem energiat kui suurema SFP-väärtusega süsteemidel.

Airoboti ventilatsiooniseade on tõenäoliselt parim ventilatsiooniseade maailmas.



Kindlasti küsite nüüd, et kust leida see parimatest parim ventilatsiooniseade, mis vastaks ülaltoodud seitsmele tingimusele?

See pole keeruline, sest meie soojus- ja niiskustagastusega ventilatsiooniseadmed on äärmiselt energiasäästlikud. Ka tunneb Airoboti seade ära, kui CO2-e tase kodus on tõusnud, ning lülitab ennast siis automaatselt kiiremale režiimile, et tuua tuppa rohkem värsket õhku.

Samamoodi tunneb ta ise ära, kui kedagi ei ole kodus, ning lülitab ennast ise energiasäästu režiimile. Nii tagame selle, et meie ventilatsiooniseadmed on alati maksimaalselt energiasäästule optimeeritud.

Airoboti seadmed on internetti ühendatavad ning me uuendame enda seadmete tarkvara regulaarselt ja täiesti tasuta.

Tänu internetiühendusele suudame lahendada võimalikke probleeme kiiresti ning 95% juhtudel ei ole vaja saata teie koju tehnikut. Piisab sellest, kui saadate meile enda seadme ID, ning me saame teie ventilatsiooniseadet kaughallata.

Lisaks on meie ventilatsiooniseadmete hooldamine äärmiselt lihtne. Meie seadmete plaatsoojusvaheti on passiivne element, ning teda on lihtne välja võtta ja vajadusel pesta. Samamoodi on Airoboti filtreid kerge vahetada ning sellega saab igaüks kiiresti hakkama.

VaatVaata Airoboti ventilatsiooniseadmeid siit

Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo