Airobot Logo
ESTLanguage Switcher Arrow Down

Mis juhtub magamistoa õhukvaliteediga, kui kodus ei ole ventilatsiooniseadet?

Back arrow Tagasi

Ventilatsiooniseadmed on saanud tänapäeva kodude lahutamatuks osaks. Kui koduõhk on enam-vähem rahuldava kvaliteediga, siis selle elanikud ei pruugi üldse ventilatsiooniseadme töötamisest teadlikud olla. Mis juhtub aga siis kui ventilatsiooniseade välja lülitada? Eriti magamistoa ventilatsioon. 

Saime Airobotis hiljuti valmis põrandakütte termostaadid, mis mõõdavad ka õhukvaliteeti igas toas eraldi. Loomulikult tekkisid meil mõned ideed, mida nende termostaatide sees olevate CO2 anduritega katsetada võiks. Ühe asjana tahtsime teada saada, et kui halvaks läheb magamistoa õhukvaliteet, kuid ventilatsiooniseade ööseks välja lülitada?

Kuigi kasutasime õhukvaliteedi mõõtmiseks meie väga täpseid põrandakütte termostaadi andureid, siis antud testil puudub teaduslik taust. See katsetus on kantud meie inimlikust uudishimust ja viidud läbi puhtalt meie kollektiivi meelelahutuseks. Kuna aga tulemused olid mõnevõrra üllatavad, siis otsustasime neid jagada ka meie jälgijatega.

Magamistoa ventilatsioon

Tahtsime teada kui halvaks õhukvaliteet läheb

On üsna selge, et magamistoas hakkab ventilatsiooni väljalülitamise korral CO2 tase tõusma. Aga kui kiiresti ja kui palju? Peale mõningat veenmist otsustas Airoboti Tehnoloogiajuht Gert asja enda peale võtta. See oli tema jaoks ebameeldiv katsetus, sest Gert on üks suuremaid õhunohikuid (selle sõna kõige paremas mõttes), kes võib õhukvaliteedi teemadel tunde seletada. 

Millised on meie inimkatse tingimused?
Gert elab alles valminud uusarenduses, mis tema enda sõnul on hermeetiliselt suletud kilukarp. Õhk ei pääse ilma ventilatsiooniseadme abita kuskilt otsast sisse ega välja.

Magamistoa ruumala:
40 kuupmeetrit
Inimesi: 2
Mõõtmisseade: Airoboti nutikas põrandakütte termostaat
Ventilatsiooniseade: Airobot L niiskus- ja soojustagastusega ventilatsiooniseade
Mida mõõtsime: Süsihappegaasi (CO2) taset

Kuigi meie ventilatsiooniseadmed mõõdavad samuti CO2, niiskuse ja VOC taset, siis ventilatsiooniseadme anduritesse jõuab kodu n.ö koondõhk kõikidest tubadest.  Soovisime aru saada, mis juhtub suletud toas, kus magavad 2 inimest ning selleks katsetuseks sobib suurepäraselt meie vesipõrandakütte termostaat, kuhu on sisse ehitatud CO2 ja niiskusandurid. 

Airobot must põrandakütte termostaat koos mobiilirakendusega

Ilma ventilatsiooniseadmeta tõusis CO2 tase järjepidevalt

Selle tõdemuseni jõudmiseks ei pea olema ventilatsiooniekspert. Inimesed toodavad  ka magades CO2te ning kui uks kinni panna ja ventilatsiooni välja lülitada, siis on loogiline, et CO2 tase tõuseb.

Gert pani ventilatsiooniseadme kell 23:00 kinni ja läks magama. Allolevalt graafikult (mis algab 00:00) võib näha kuidas CO2 tase tõusis järjepidevalt kuni saavutas kell 4:30 kontsentratsiooniks 1700 ppm (osakesi miljoni kohta).  Etteruttavalt ütleme, et see ei olnud päris õige CO2 näit ja olukord oli tegelikult palju hullem. Kuna selleks hetkeks ei saanud Gert enam magamistoas magada, sest kõrge CO2 tase häirib tõsiselt unekvaliteeti, siis lülitas ta ventilatsiooniseadme uuesti sisse. 

Mis juhtub magamistoas kui soojustagastusega ventilatsiooniseade ei tööta

Ventilatsiooniseadme sisselülitamisel registreeris Airoboti termostaadi sensor koheselt jahmatava 3200 ppm (miljoni osakese kohta) CO2 näidu. Inimese jaoks on normaalne CO2 taseme vahemik 400 – 800 ppm. 

Graafikult näeme ühtlasi ka seda, et Airoboti ventilatsiooniseade suutis üpris kiiresti CO2 taseme maha tõmmata. Gert ärkas kell 6 uuesti ja lahkus magamistoast, mis omakorda langetas CO2 taset väga järsult.

Miks tõusis CO2 tase peale ventilatsiooniseadme sisselülitamist?

CO2 on õhust 1,5x raskem ning vajub ilma õhu liikumiseta ruumis alla poole. Airoboti põrandakütte termostaat koos anduriga asus maapinnast 160 cm kõrgusel, seega tublisti üle magavate inimeste peade ning allpool andurit oli CO2 tase kindlasti kõrgem kui see, mis seisva õhuga toas andurini jõudis.


Kui ventilatsiooniseade hakkas õhku taaskord liigutama, siis lükkas see CO2 magamistoas liikuma ning korraga jõudis madalamal olev CO2 termostaadi andurini, mis registreeris suure ja järsu süsihappegaasi taseme tõusu.


Millist ohtu kujutab tervisele liiga kõrge CO2 tase?

Kui CO2 tase on ruumis kõrge, siis see võib põhjustada peavalusid, uimasust ja üleüldist sooritusvõime langemist, mille tulemusena on uni halvem ja keskendumisvõime väiksem. Kõrge CO2 tase mõjub ka laste õppimisvõimele pärssivalt. Moodsad eramud, mis on ehitatud ülimalt õhukindlaks ja energiatõhusaks vajavad head nii niiskus- kui soojustagastusega ventilatsioonilahendust, et kodus oleks tervislik sisekliima.

Vaata ka lisks Airoboti ventilatsiooniseadmeid ning CO2 mõõtmiseks kasutatud põrandakütte termostaate 

Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo