Airobot Logo
ESTLanguage Switcher Arrow Down

Kuidas aitab nutikas termostaat kokku hoida küttekulusid?

Back arrow Tagasi

Kui sul on vesipõrandaküte, kas see olukord on sulle tuttav, et toad lähevad kütteperioodil vaheldumisi liiga soojaks ning liiga külmaks. Tekib tunne, et seina peal olev termostaat ei saa aru, kuidas ja millist temperatuuri hoida?

Selle probleemi tekitab tõsiasi, et vesipõrandaküte on väga suure soojusmassiga. Katel peab vett soojendama ning pump ajama seda ringi mööda pikka torustikku. Kogu protsess töötab ajalise viitega.

Niisiis on vesipõrandaküte nagu suur kaubarong, mida on raske liikuma ja pidama saada. Nutikas termostaat teeb selle “kaubarongi” juhtimise kiiremaks, lihtsamaks ning säästlikumaks.

Airobot nutikas põrandakütte termostaat, mis on juhitav läbi lihtsa mobiilirakenduse

Tavaline termostaat kütab üle ja raiskab energiat


Kui timmida toatemperatuur tavalise termostaadiga 22 kraadi peale, siis termostaat lükkab kollektoril ajami kinni hetkel, kui õhutemperatuur on jõudnud 23 kraadi peale. Kuna vesipõrandakütte soojusmass on suur, siis tegelikult kestab kütmine veel kaua ning temperatuur tõuseb julgelt üle 23 kraadi.

Edasi ootab termostaat, et temperatuur langeks 21 kraadi peale. Sellel hetkel lülitab termostaat kütte uuesti sisse. Reaaluses jõuab aga temperatuur langeda veel päris pikalt, sest küttevee soojaks saamine võtab omajagu aega. Täpselt nagu kaubarongil hoo sisse saamine.

Kuna selle ajaga langeb temperatuur veelgi, siis arvab küttesüsteem, et tuleb rohkem kütta. Ta hakkab  kuuma vett intensiivsemalt peale andma ning kütab toa jälle julgelt üle ettenähtud temperatuuri.

Täpselt nii käitub 95% täna turul olevatest termostaatidest, mis kasutavad hüstereesil  põhinevat juhtimissüsteemi. Tõenäoliselt on ka sinu kodus selline termostaat. See tekitabki olukorra, kus tuba on pidevalt kas liiga soe või liiga jahe. Küttesüsteem on üle koormatud. Küttearved on suuremad, sest köetakse rohkem kui vaja.

Airoboti nutikas termostaat tugineb tehistaibule


Airobot kasutab ajaproportsionaalset ja integraalset (TPI: Time Proportional & Integral) juhtimise algoritmi. See tähendab, et Airoboti nutikas termostaat õpib ära tundma õiget hetke, millal on vaja küte välja või sisse lülitada, et ei toimuks üle- ega alakütmist.

Võtame näiteks toatemperatuuri 22 kraadi. Airoboti termostaat õpib paari päevaga ära, et kui ta lülitab kütte välja 22 kraadi juures, siis toimub ülekütmine. Ta hakkab kütet välja lülitama  hoopis juba näiteks 21,7 kraadi juures (sõltuvalt kodu eripärast, võib-olla varem või hiljem) ja välja lülitatud küttesüsteem kütab toa intertsist 22 kraadi peale soojaks.

Alloleval joonisel on välja toodud küttetsüklite erinevus tavalise- ja Airoboti termostaatide vahel. Nagu näeme, toimuvad Airoboti nutitermostaadiga kütte sisse- ja väljalülitamised palju tihedamini. See tagab stabiilsema temperatuuri ega koorma süsteemi.  See tähendab ka väiksemaid küttearveid.

Seega oskab nutikas termostaat jälgida temperatuuri ning arvestada, millal ta peab kütte uuesti sisse lülitama, et see püsiks vee soojendamise ajast tingitud viite kiuste kenasti 22 kraadi juures.

nutikas termostaat

Alloleval joonisel on välja toodud küttetsüklite erinevus tavalise- ja Airoboti termostaatide vahel. Airoboti kütte sisse- ja väljalülitamised toimuvad palju tihedamini. See tagab stabiilsema temperatuuri ning ei koorma süsteemi. 

 

Seega tuleb tunnistada, et Airoboti nutikas termostaat:


– Vähendab temperatuurikõikumisi. Tänu oma dünaamilisele reguleerimisvõimele hoiab algoritm stabiilsemat temperatuuri, vältides selle suuri kõikumisi palava ja jaheda vahel.

– On energiaefektiivne. Vältides ülekuumenemist ja reguleerides tempratuuri pidevalt tegelike vajaduste põhjal, toob algoritm kaasa märkimisväärse energiasäästu. See tähendab, et võite nautida hubast kodust sisekliimat madalamate energiaarvetega.

– Tagab küttesüsteemi pikem eluea. Väiksem koormus põrandaküttesüsteemile tähendab, et see kestab tõenäoliselt kauem ja vajab aja jooksul vähem parandusi.

Airoboti nutitermostaadil on veel mitmeid eeliseid:


– Mugav mobiilirakendusega temperatuuri määramise võimalus
– Võimalus mõõta CO2 ja niiskuse taset igas toas
– Avatud API ehk seda on lihtne nutikoduga liidestada
– Airoboti termostaat ei tee kütte lülitamisel “klõpsu”

Kirjutasime Airoboti termostaadi omadustest rohkem siin.

Kui soovite soetada kodusoojust hoidma Airoboti nutikaid termostaate, siis saate seda teha mugavalt meie veebipoes.

Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo