Airobot Logo
ESTLanguage Switcher Arrow Down

CO2 tase kodus – miks see on oluline?

Back arrow Tagasi

Ventilatsiooniseadmed peaksid muutma koduse sisekliima paremaks ja tervislikumaks. See on nende ainus ülesanne. Enamus ventilatsiooniseadmeid aga ei arvesta sellega, et CO2 tase kodus on pidevas muutumises.

Teeme asja lihtsaks – õhukvaliteedi määrab CO2 tase kodus

CO2 ehk süsihappegaas on siseõhu kvaliteedi peamine indikaator. Inimesed toodavad CO2te lihtsalt hingates. CO2 mõõtühik on ppm (osakest miljoni kohta) ja värskes õhus on CO2 tase umbes 400 ppm. Inimesed tunnevad ennast mugavalt vahemikus 400 ppm – 1000 ppm. Kui CO2 tase tõuseb üle 1000 ppm, hakkame tundma, et pea on paks ning võib tekkida ka peapööritus. Meil tekib raskusi näiteks tööle või õppimisele keskendumisega. CO2 mõjutab ka und. Kui CO2 tase on liiga kõrge, magate rahutult ega tunne end hommikul puhanuna. 

Miks on see ventilatsiooniseadme kontekstis oluline?

Ventilatsiooniseade peaks tagama, et kodus õhk vahetuks ja CO2 tase ei saaks tõusta kõrgele. Väga vähesed ventilatsiooni firmad toodavad seadmeid, mida kontrollitakse läbi CO2 näitajate. Tavaliselt ei ole ventilatsiooniseadmeid tegelikult üldse automaatselt kontrollitud. Nad lihtsalt vahetavad õhku ja kasutajad saavad õhuvoolu kiirust juhtida läbi juhtpaneelil või harvadel juhtudel rakendusest ning neile on võimalik määrata ka graafikuid, kuid väga vähesed kasutavad seda võimalust. Millal te viimate enda ventilatsiooniseadme kiirust muutsite? 

Kui inimesed on kodus, muutub õhu kvaliteet pidevalt.

Näiteks kui olete ärkvel, toodate rohkem CO2te. Kui teil on külalised, toovad nad endaga peole kaasa ka oma CO2. Kokkamine, duši all käimine, küünalde põletamine jne – praktiliselt kõik, mida teete, mõjutab siseõhu kvaliteeti. Teie kodu õhu kvaliteet ei ole kunagi stabiilne.

Allolev graafik on Airoboti mobiilirakendusest. See näitab CO2 taset kahe inimesega majapidamises. CO2 taseme kõikumise järgi saab tegelikult aru, millal inimesed ärkasid ja hakkasid toimetama. Samamoodi saab aru, millal tehakse süüa ja lahkutakse kodust.  CO2 tase kodus muutub kogu päeva jooksul pidevalt.

Aga milles on probleem?

Kui ventilatsiooniseade töötab ühel kiirusel siis ta ei võta see arvesse neid “sündmusi” ja ei suuda õhukvaliteeti oluliselt parandada. Aja jooksul puhastavad tavalised ventilatsiooniseadmed lõpuks ruumid, kuid selle elanikud võivad ammu olla majast lahkunud. Värske ja puhas õhk peaks olema saadaval, kui inimesed on kodus, mitte pärast nende lahkumist.

Airobot toob värske õhu siis, kui seda on vaja 

Airoboti õhuvoolu kontrollivad CO2 sensorid ning nad teevad seda automaatselt.  Kui Airobot tuvastab CO2 taseme tõusu, suurendab ta automaatselt õhuvoolu kiirust ja toob sisse rohkem värsket õhku. Kui CO2 tase on madalam, lülitub Airobot energiasäästu režiimile, näiteks siis kui lahkute tööle. Teie ventilatsioon ei pea töötama samal kiirusel 8 tundi, kui kedagi ei ole kodus. Sel moel kasutab Airobot umbes 30% vähem energiat kui tavalised ventilatsiooniseadmed.

All pool on sama graafik, mida näitasime eelnevalt, kuid lisatud on Airoboti ventilatsiooniseadme kiirused. Tavalistel ventilatsiooniseadmetel on üldjuhul kolm kiirust: kodu, eemal ja boost. Airobotil seevastu on 100 kiirust, mis vahetuvad automaatselt vastavalt CO2 tasemele. Vajadusel saate Airoboti rakendusest aktiveerida ka boost režiimi.

Kui oled otsimas endale uut ventilatsiooniseadet, siis kindlasti küsi meie käest hinnapakkumine. Saad seda teha mugavalt siit

CO2 tase kodus

Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo